Het is één van de meest bezochte attracties van Rotterdam en een iconisch onderdeel van de Rotterdamse skyline: de Euromast. Leonie vertelt vol passie over de bijzondere toren waarin zij werkt: “Er is veel te vertellen over de Euromast, die onderdeel is van de M56 Group: het is een dynamische, afwisselende locatie. We starten om half tien ‘s ochtends al met de brunch en vanaf dat moment draait de brasserie door tot en met het diner. Beneden zit de giftshop met een Coffeecorner. Daarnaast bieden we ook een divers programma, van abseilen tot een silent disco en is het mogelijk om te logeren in één van de twee suites. En wat is haar rol binnen de Euromast? “Ik ben verantwoordelijk voor alle operationele zaken binnen de Euromast. Het is een zeer afwisselende, drukke baan. Ik houd wel van een beetje uitdaging en verandering.”
“Dat je met één gerecht al zo veel impact kan maken.”
Manager Operations van de Euromast Leonie Staat over haar ervaring met de Challenge ‘Aan de slag met een gerecht’ van Het Nieuwe Nassen.


BlueCity vraagt ondernemers uit de Rotterdamse horeca- en food retail-sector om zich aan te sluiten bij Het Nieuwe Nassen: een lokale beweging van Rotterdamse restaurants, voedsel ondernemers, natuurinclusieve boeren en brancheorganisaties die samen de voedseltransitie op de kaart zetten. Het Nieuwe Nassen biedt horecaondernemers praktische handvatten om direct zelf mee aan de slag te gaan. We duiken samen in de wereld van plantaardig eten, lokale producten, circulaire kansen en afvalvrij koken. Trends van nu die je als ondernemer kan inzetten om je zaak toekomstbestendig te maken. Dit kan op verschillende manieren. Eén daarvan is door deel te nemen aan de challenge Aan de slag met een gerecht. Achttien Rotterdamse restaurants deden al mee aan deze challenge en transformeerden een gerecht van hun menukaart om tot een duurzamere, gezondere Het Nieuwe Nassen-variant. In dit interview spreken we met Leonie Staat, Manager Operations van de Euromast. Zij vertelt over haar deelname aan deze Het Nieuwe Nassen Challenge.
Over de Euromast
Aan de slag met een gerecht
Via de directeur van de Euromast kreeg Leonie te horen over Het Nieuwe Nassen. “Het stukje verbetering van de wereld wekte direct mijn interesse. We zijn een grote organisatie waar veel in om gaat, en waar veel mensen komen. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat we bezig zijn met duurzaamheid. Daarnaast is het altijd goed om je horizon te verbreden en nieuwe inzichten op te doen. En dat heb ik zeker gedaan tijdens dit traject! Ik heb veel geleerd van de ervaringen van collega’s en de adviezen vanuit Greendish. Heel interessant om te zien wat je met minimale inspanningen al teweeg kan brengen in het systeem. Als ondernemer, merk je ook dat er meer vraag naar is naar een groener aanbod. Mensen besteden hun geld veel bewuster en eten over het algemeen minder vlees.”
Leonie raakte door Het Nieuwe Nassen geïnspireerd op verschillende duurzaamheids vlakken, maar begon met het onder handen nemen van een hamburger op de menukaart. “De grootste slag viel te halen in het verminderen van het vlees en het toevoegen van meer groenten." Verder kwam de hamburger op een broodje, met daarnaast ook nog patat. Voor het gezonde stuk hebben we de hoeveelheid patat flink verminderd. Het gerecht staat al jaar en dag op de kaart, dus het was wel even spannend wat er zou gebeuren, zou de gast er wat van vinden? De conclusie is: eigenlijk niet. Het wordt nog net zo veel besteld en niemand had een opmerking over de hoeveelheid vlees, patat of groenten. "Dat je met één gerecht al zo veel impact maakt, dat is interessant.”
Hoe nu verder?
Het gerecht blijft aangepast, ook op de nieuwe kaart. “En we gaan het doortrekken naar andere gerechten." De koks zijn erg gesteld op hun vlees, maar nu ze zien wat de impact is, draaien ze wel een beetje bij. Bij het samenstellen van de kaart hebben we al jaren aandacht voor duurzaamheid, maar nu willen we nog beter rekening houden met de groente-vlees verhoudingen en marges.”
En er staat nog meer op de planning. “Het gerecht loopt zo goed, dat ik dacht, laten we meteen doorpakken. Via het Nieuwe Nassen kwam ik in aanraking met het thema voedselverspilling. Ik vind het schrijnend om te zien hoeveel mensen wereldwijd - maar ook in Nederland - niet genoeg te eten hebben, terwijl er dagelijks zoveel voedsel in de prullenbak verdwijnt. Dat is gewoon iets om ons voor te schamen. Als organisatie kunnen we zoveel meer doen met wat we serveren en weggooien. Dus heb ik heb mij ingeschreven voor de Verspilling Vrije challenge. De eerste metingen zijn achter de rug en ik viel bijna van mijn stoel toen ik hoorde hoeveel kilo op jaarbasis wij naar schatting weggooien. En dan laten we het financiële gedeelte nu nog buiten beschouwing. Ik ben hier nog steeds verbaasd over.”
Advies voor horecaondernemers
Het advies van Leonie: “Doe mee aan de Challenge en kijk wat het effect is. Een beetje wereldverbetering, een beetje meer geld overhouden onderaan de streep en een klein beetje gezonder: dat wil toch iedereen? En dat kun je alleen maar bereiken door het te doen.”
Komen jullie de nieuwe verbeterde hamburger proeven bij de Euromast?
Noale van der Horst
Jacqueline Fuijkschot