De metaalketen

03-04-2024
Locatie

BlueCity

Duur

3 april t/m 22 mei 2024

Samen aan de slag voor het hoogwaardiger inzetten van metalen, met ketenpartners.

Metaalrecycling is een al lang bestaande praktijk, waarin vaak een grove scheiding plaatsvindt tussen metalen. Maar enkel bij een aanzienlijke toename in marktwaarde wordt er verder door gesorteerd en/of voorbewerkt. Het recycling potentieel en de toepassing van hogere R-strategieën zoals hergebruik blijven hierdoor vaak onvoldoende benut. 

Zes bedrijven uit de gehele metaalketen kwamen begin april 2024 voor het eerst samen in de CIRCO Track ‘De metaalketen’ om hier verandering in te brengen. In een CIRCO-track combineren we het meten van de impact met het identificeren en realiseren van de kansen met materialen uit de keten. Het doel is om ketenpartners samen te brengen. Jansen Recycling Group, Hendrik Veder Group, Grimbergen, Tata Steel, Vulcanus Casting BV en AM Recycling werkten ieder aan een businesscase om de circulaire impact in de keten te vergroten. 

Ketensamenwerking

De focus van deze track ligt op circulaire ketensamenwerking. ‘Circulaire ketensamenwerking is een vorm van samenwerking tussen bedrijven met verschillende rol in de keten.’(CIRCO) In dit geval van metaalproducenten tot aan metaal recyclers. Er zijn gedurende de track 4 soorten bedrijven vastgesteld in de metaalketen: 

  • OEM-ers (Original Equipment Manufacturer) - bedrijven die componenten, producten of onderdelen produceren die worden gebruikt in de producten van andere producenten.
  • Ontdoeners - de eigenaren van de ‘afvalstoffen’ die zijn ontstaan.
  • Inzamelaars en verwerkers
  • Smelters

De pitches

22 mei kwamen de deelnemers samen om de eerste stappen te maken naar de realisatie van hun circulaire businessmodellen. Einde van de dag werden de resultaten gepitcht door elk deelnemend bedrijf. 

Grimbergen Industrial Systems is een innovatieve maatwerk machinebouwer. Tijdens de CIRCO Track hebben zij vooral gewerkt aan een refurbishment propositie van hun robots. Hierdoor willen ze het aantal nieuwe robots verminderen en dus de duurzaamheid vergroten. 

Tata Steel is één van de grootste staalproducenten van Europa. Voor nu is het business model van Tata Steel voornamelijk lineair. Hier willen ze verandering in brengen door te streven naar ‘closed loop recycling’. Dit willen ze behalen door:

  • Schroot binnen Europa te houden
  • Het behouden van schroot exergie, dat wil zeggen het maximale eruit halen wat erin zit. 
  • Het recyclen van zink

Hendrik Veder Group werkt aan oplossingen, projecten en diensten voor staaldraad en vezeltouw. Waar ze nu regelmatig tegenaan lopen is dat hun klanten producten kopen die na een project niet meer wordt gebruikt, terwijl de potentiële levensduur van het product (veel) langer is. Ze willen de levensduur van de producten verlengen door:

  • Het aanbieden van terugkoop van de producten
  • Het refurbishen van teruggekochte producten
  • Deze producten tweedehands aanbieden
  • Producten verhuren
  • (Uitbreiden van) inventarisbeheer voor klanten, waardoor producten beter benut worden, en waar gewenst bovengenoemde diensten ook ingezet kunnen worden

De eerste stap is het opzetten van een marktonderzoek om te testen waar vraag naar is. Daarna zullen de volgende stappen gezet worden.

Jansen Recycling Group specialiseert zich in het recyclen van metaal. Een bedrijf dat dus al circulair werkt, maar wel, zoals ze het zelf zeggen ‘onderaan de R-ladder.’ Daar willen ze verandering in brengen. Het bedrijf focust nu voornamelijk op recycling, maar wil graag de waarde van het materiaal verhogen door te werken aan upcycling. Hierdoor zouden ze hun rol moeten veranderen van materialen makelaar in producten makelaar. Komende tijd gaan ze dit idee verder uitwerken en onderzoeken met welke partijen hierin samengewerkt kan worden. 

A&M Recycling Groep  (A&M Recycling & In2Waste Solutions) zet zich in om afval een nieuwe toekomst te geven. Al sinds de oprichting in 2003 levert de onderneming op deze manier een bijdrage aan de circulaire economie. Hun voornaamste doel naar aanleiding van deze CIRCO Track is om in plaats van een wereldfabriek te werken in lokale fabrieken. In2Waste Solutions streeft naar een closed loop, waarin producten worden teruggenomen voor hergebruik waar mogelijk, het overige wordt gesorteerd en als halffabricaat hergebruikt. Zo dragen ze bij aan een circulaire metaalketen.

Vulcanus Casting BV heeft twee koude-wind koepelovens waarin per uur 12 ton ijzer in gesmolten kan worden. Door het gietproces aan te passen willen ze het afval ijzer, het ijzer dat naast de ovens terecht komt in het smeltproces, verminderen. Door het gietproces aan te passen worden grote bullen in kleinere stukjes gemaakt en wordt er minder ijzer verspild. Hierdoor kunnen ze hun eigen kwalitatieve ijzer weer opnieuw inzetten in plaats van te transporteren en verkopen aan derden. Zo houden ze zoveel mogelijk materiaal in Nederland.

Na de zomer komen we weer bij elkaar om te kijken hoe het ervoor staat. 

In contact komen met BlueCity over een CIRCO Track? Neem contact op via onderstaande formulier!

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Privacy Policy