Ondernemersverhalen

Van lokaal gewas naar pasta en ontbijtgranen. Sean Patrick van Gabanna Foodwork ontwikkelt innovatieve voedselproducten.

“Wat voor eten je koopt heeft meer impact dan mensen denken.”

In het hart van BlueCity, naast het BlueCity Lab, vind je de FoodHub. Een van de huurders hier, is Sean Patrick. Met zijn bedrijf Gabanna Foodnetworks creëert hij de lekkerste lokale pasta’s met het doel mensen te laten genieten van eten en ze bewust te maken over de impact van hun keuzes. Gabanna Foodworks ontwikkelt unieke pasta’s gemaakt van van lokale natuurinclusieve gewassen. “We richten ons op productieondersteuning van lokale regeneratieve boeren die op zoek zijn naar manieren om hun gewassen te verwaarden door ze de mogelijkheid te bieden hun eigen pasta en ontbijtgranen te laten maken. Op dit moment zitten we nog in een pilotfase waarin we kijken hoe we een microfabriek werkend en zo efficiënt mogelijk kunnen krijgen,” legt Sean uit.

Sean komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika, Oeganda, en kwam een aantal jaar geleden naar Nederland om een masterstudie in landbouw- en milieustudies af te ronden. Na zijn studie ging hij in eerste instantie aan de slag in de internationale ontwikkelingssector. Daar leerde hij dat de meeste hulpprojecten helemaal niet zo toekomstbestendig zijn en vaak spaak lopen als de financiering stopt. Voor Sean reden om het over een andere boeg te gooien. "Tijdens die jaren kwam ik erachter wat ik wel en niet leuk vind. Het blijkt dat ik graag nieuwe dingen creëer. Gedreven door nieuwsgierigheid, maar ook vanuit de droom om echt impact te maken." 

Met deze drive startte Sean Gabanna Foodworks. Een circulaire voedsel start-up die zich richt op het bouwen van microfabrieken en het verbeteren van de lokale biodiversiteit. Hier in de BlueCity FoodHub test Sean zijn eerste microfabriek om te ontdekken hoe en of het model werkt. De microfabriek staat in het teken van het bouwen van een lokaal productiesysteem waarbij natuurlijke hulpbronnen niet worden uitgeput, maar juist versterkt. Het hele productieproces wordt hierin meegenomen: “de logistiek, partnerschappen, prijsstelling, de productie. We ondersteunen in het hele proces. Van het ophalen van de gewassen tot aan het uiteindelijke product in de winkel. Ik werk nu samen met boeren in Zuid-Holland. Het doel is om het concept te kunnen repliceren in het noorden of oosten van Nederland om het uiteindelijk ook in België of zelfs Oost-Afrika toe te passen.”

De wereld veranderen met pasta

In BlueCity ontwikkelt hij twee kernproducten om zijn doel te bereiken: pasta en ontbijtgranen die voornamelijk bestaan uit lokaal geteelde oer-granen en erfgoedplanten die bijdragen aan bodemherstel. Dat werkt toch net even anders dan gewone granen. “Oer-granen zijn, wat je noemt, zachte granen waardoor de toepassingsmogelijkheden beperkt zijn en ze voornamelijk worden gebruikt in de bakkerij- en banket diensten. Ik onderzoek of ze ook geschikt zijn voor pasta,” vertelt Sean. (Spoiler alert: dat zijn ze zeker!).  

In plaats van de huis-tuin-en-keuken Italiaanse pasta die uit één graansoort bestaat, ontwikkelt Sean een pasta waarin meerdere granen zijn verwerkt. “Als je nu pasta koopt in de schappen, smaakt het altijd hetzelfde, terwijl  verschillende granen verschillende smaken hebben. Die verschillen kun je proeven in verschillende soorten pasta’s. Je kunt zelfs proeven van welke bodem het gewas komt. Dat vind ik leuk; dat pasta geen gestandaardiseerd product meer is. Eten wordt dan een ervaring.” 

Elk graan heeft zijn voor- en nadelen, vertelt Sean “We testen de functie, kleur, smaak en bite om zo uiteindelijk een mooi mengsel te vormen waar we lekkere en unieke pasta van kunnen maken. En dat is gelukt. We hebben al pasta gemaakt met verschillende granen van boeren uit Rhoon. Door direct samen te werken met de boeren houden we de keten zo kort mogelijk. Hierdoor verhogen we de productiewaarde van deze (oer)gewassen wat meer boeren zal stimuleren een  multivariëteit aan granen te verbouwen, die goed zijn voor de biodiversiteit.” Sinds kort is de productie voor de eerste boer, Howard van De Biesterhof  in volle gang: een heerlijke pasta gemaakt van Sorghum.

“Door onze aanpak van productie in kleine batches en onze toewijding aan het gebruik van circulaire en seizoensgebonden oogst ingrediënten, creëren we producten op maat die de smaken en rijkdom van de natuur benadrukken.”

Sean Patrick, Gabanna Foodworks

Naast pasta, ontwikkelt Sean nu "een nieuw soort havermout". Ook hiervoor gebruikt hij verschillende soorten granen, zoals sorghum en amarant, om een meergranen snack en ontbijtgranen te maken die een alternatief biedt voor havermout. Naast deze erfgoedzaden en -granen gebruikt hij ook de upcyclede ingrediënten van Peel Pioneers als de sinaasappel vezels en sinaasappelschil olie. Het product bevindt zich nog in de smaak testfase.

De uitdagingen in de circulaire voedselbranche

De circulaire voedselbranche is niche, heel niche, waardoor Sean weinig kan afkijken bij andere ondernemers en veelal het wiel zelf moet uitvinden. “Er zijn nog maar weinig spelers in het veld. Ik wil graag aan de slag met het verwerken van voedsel in verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan puree. Maar het is lastig om partijen te vinden die een mix van verschillende groentes willen afnemen om te verwerken. Als ze dat al willen, dan moeten de volumes vaak een bepaalde grootte hebben. Als klein lokaal bedrijf is dat niet te bewerkstelligen.” 

Gelukkig werpt het lokaal samenwerken met regeneratieve boeren ook zijn vruchten af. “De boeren kennen elkaar goed en helpen ons in het leggen van contact. Zo kunnen we direct de boeren zelf benaderen, wat heel efficiënt is,” legt Sean uit. Van Kool tot Kimchi is een van de boeren netwerkprojecten waar Gabanna Foodworks aan deelneemt als innovatie- en productiepartner.   

Samenwerken is sowieso belangrijk in het proces, vertelt Sean. “We werken bijvoorbeeld samen met Rechtstreex, Springtail en Vorm architecten  in een ketenproject om circulaire ontbijtgranen op de markt te brengen en hebben een samenwerking met de sociale werkplaats Stroomopwaarts voor het inpakken van onze producten om ook een steentje bij te dragen aan sociale duurzaamheid.”

Werken in de blauwe stad

Ook in BlueCity staat samenwerken centraal. Sean kwam binnen in ons ecosysteem als onderdeel van BlueCity onderneming Fresh Ventures, een ‘venture building-programma en start-up studio die zich samen met professionals en ondernemers erop richt om systemische uitdagingen in het voedselsysteem aan te pakken.’ Na het Fresh Ventures programma gevolgd te hebben, begon Sean aan zijn pilotfase. Tegelijkertijd kwam er in de FoodHub een productieruimte vrij. Één en één is twee en Sean werd een BlueCitizen. 

“BlueCity is een goede plek om te beginnen met je bedrijf, niet alleen om de ruimte, maar ook om de gemeenschap die je hier vindt. Het is een van de weinige plekken in Rotterdam waar zoveel ‘like-minded’ personen bij elkaar komen,” vertelt Sean. “Samen werken gaat hier eigenlijk als vanzelf en niemand doet moeilijk over dingen uitlenen. Als je verpakkingsmateriaal op is, kun je bij de buurman aankloppen. Wanneer Falafval producten over had van evenementen, kreeg ik die om te verwerken in mijn pasta.” 

Ambities

Al zijn pasta’s maakt Sean zelf in de FoodHub en er is gelukkig nog genoeg ruimte om te groeien. “Als we op volle productiesterkte draaien kunnen we zo’n 11000 kilo pasta per maand produceren. Dat is heel veel pasta,” zegt Sean lachend. “Genoeg ruimte om te groeien en een prima hoeveelheid voor een klein bedrijf om te overleven. Onze ambitie is om uiteindelijk niet alleen voor anderen pasta te produceren, maar ook om ons eigen merk, Fiori Harvest op te zetten.” Kun je niet wachten om Gabanna Foordworks’ eigen pasta merk ‘Fiori Harvest’ te proeven? Schrijf je alvast in voor de pre-launch en wees er als eerste bij.

Een eigen pastamerk is niet de enige ambitie van Sean: “ik wil een regeneratief voedselmerk bouwen waar de boer en het ‘spannend’ maken van eten centraal staan. “Ik wil dat mensen zich openstellen voor nieuwe voedsel ervaringen. Mensen zeggen vaak dat ze niks kunnen doen aan het verbeteren van de wereld, maar dat kunnen ze wel! Waar je je geld aan uitgeeft is belangrijk, vooral wat betreft eten. Waarom probeer je niet eens een product dat  goed is voor de biodiversiteit, de boeren, de bodem, en jezelf. Het voedsel dat je kiest heeft meer impact dan mensen vaak denken.”

Toch zal je nog niet snel Gabanna Foodwork pasta in de supermarkt vinden. “Ik haast me nog niet om naar de supermarkt te gaan, ik ben meer geïnteresseerd in het opbouwen van een gemeenschap van consumenten die een specifieke categorie voedsel waarderen; korte keten, bewust en lokaal. Kwaliteit over kwantiteit! Mond-tot-mondreclame werkt gelukkig heel goed. We doen het op een andere manier: prijsbewust en natuurlijk,” legt Sean uit.

Text

Noale van der Horst

Photography

Jacqueline Fuijkschot

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren en de gebruikerservaring te verbeteren. Privacy Policy