Vijf multidisciplinaire teams van jonge high potentials zijn aan de slag gegaan met vraagstukken die zijn ingebracht door BAM Wonen, Evides Waterbedrijf, Woonstad Rotterdam, het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en de gemeente Rotterdam. Door deze samenwerking en gezamenlijk commitment tonen deze hoofdrolspelers in de stedelijke ontwikkeling een uniek leiderschap om de stad van de toekomst vorm te geven.
BlueCity Circular Challenge: Hoogbouw


Hoe kan een fictief hoog gebouw zo circulair mogelijk worden gemaakt? Deze speciale editie van de BlueCity Circular Challenge stond in het teken van hoogbouw. Vijf teams zijn aan de slag gegaan om hoogbouw zo circulair mogelijk te maken. Na drie bijzondere en intensieve maanden kwam één winnaar uit de bus: team Muuras!
Bedrijfsprofiel
Challenge in corona-tijd
De Hoogbouw Challenge zou in maart als vanouds van start gaan met een live kick-off in BlueCity. Door de uitbraak van COVID-19 werd dat op zijn kop gezet. Gelukkig kon de BlueCity Circular Challenge met weinig vertraging toch online van start gaan en hebben de teams gedurende drie maanden online met elkaar aan hun oplossingen en businesscases gewerkt.
Vanuit huiskamers in Nederland, Turkije, Zwitserland en Brazilië is overlegd en gebrainstormd, zijn plannen gemaakt en weer weggegooid. De teams stonden er uiteraard niet alleen voor. Gedurende het traject zijn er workshops gegeven door onder andere de architecten David Hess (Kraaijvanger) en Jan Jongert (Superuse Studios), bankier Frans Baars en sociaal ondernemer Mark Heijne. Tijdens speeddates met Rabobankiers Jan-Willem Vogels, Dave de Helden en BlueCity Lab-medewerkers Jamie Hornis en Merlijn Boer zijn de oplossingen verder aangescherpt.
And the winner is...
Op maandag 6 juli vond de Grande Finale plaats, live in BlueCity. 30 personen, uiteraard op gepaste anderhalve meter afstand van elkaar, en een publiek dat vanuit huis of kantoor meekeek met de livestream. De teams pitchten hun oplossingen en businesscases. Ook stelde de vakjury, die bestond uit juryvoorzitter Simone van Tongeren (ENGIE), Wouter Veer (iFund), David Hess (Kraaijvanger) en Jan Jongert (Superuse Studios), kritische vragen. Na een spannend jury-beraad riep de jury team-Muuras tot winnaar uit!
Team Muuras
Team-Muuras had als vraagstuk de optimale inzet van rioolwater, bijvoorbeeld door het benutten van nutriënten of terugwinning van warmte. Hun oplossing: een lokale rioolwaterzuiveringsinstallatie, gebaseerd op het oer-Hollandse moeraslandschap. Dit systeem bestaat uit een living wall, waarbij grijs water wordt ingezet als irrigatie. Het ‘moeras’ op de living wall filtert de urine uit het water, wat vervolgens ingezet kan worden als wc-water. Het systeem absorbeert daarnaast CO2, geeft zuurstof af, neemt warmte op en dempt het omgevingsgeluid. De jury prees het innovatieve karakter, schaalbaarheid én de praktische inzetbaar van de oplossing en was daarnaast onder de indruk van de architectonische schoonheid.
Team Futureproof
Team-Future Proof had als vraagstuk de toekomstbestendigheid van het gebouw, bijvoorbeeld wanneer het gebruik ervan in de toekomst wijzigt. Hun oplossing bestond uit tiny houses die modulair ín een bestaand gebouw geplaatst kunnen worden. De houses zijn deels bio-based en deels gemaakt van afgedankte bouwmaterialen.
Team Water
Team-Water is aan de slag gegaan om de waterstromen in het gebouw optimaal te benutten. Hiertoe hebben zij een hexagonaal bouwblok ontwikkeld, dat hevige neerslag tijdens stormen kan opvangen en hergebruiken. Deze bouwblokken zijn ook esthetisch en vormen zo een blikvanger en zorgen voor awareness.
Team Organic Waste
Team-Organic Waste had het GFT-afval van het gebouw als opdracht. Zij hebben een lokale composteerroute ontwikkeld, waarbij bewoners GFT scheiden en droppen bij een inpandige composteermachine. De verwerkt het GFT tot een hoogwaardig product dat kan worden ingezet bij balkons en de tuinen van het gebouw. Centraal in de oplossing staat een app die de bewoners coacht in het proces.
Team Healthy Homes
Team-Healthy Homes moest het gebouw zo gezond mogelijk maken. Dit hebben zij gedaan door bouwblokken op basis van mycelium te creëren. Deze bouwblokken vormen bij elkaar groene wanden en vloeren, die zorgen voor filtering. De vormgeven van de blokken in de openbare ruimtes van het gebouw wordt samen met de bewoners ter hand genomen.
Deelnemen aan de volgende Circular Challenge?
De Circular Challenge is een accelerator-programma dat zich richt op het creëren van waardevolle producten uit bedrijfsafval, met een parallelle focus op een valide businessmodel achter de opgeleverde prototypes. De challenge heeft een doorlooptijd van zes weken. Tijdens deze pressure cooker periode zullen teams – bestaande uit junior experts met multidisciplinaire achtergronden, van bedrijfsontwikkeling tot chemische technologie tot productontwerp – een haalbare business case voor die reststromen ontwerpen, ontwikkelen en prototypen, waardoor concrete reststromen in economisch en ecologische waardevolle producten worden omgezet. Zo bewijzen we samen dat het begrip afval bij het vuilnis kan. Doe je mee?
> meld je hier aan voor de volgende Circular Challenge
of neem contact op met Niels Braamse via n.braamse@bluecity.nl