Het duurde een hele tijd voordat Nick was waar hij nu is. Als hij hardop terugdenkt, zat het er vrij jong al in. Nick: “Interesse in het lab kwam pas veel later, maar ik was wel al vroeg geïntrigeerd door bijvoorbeeld dode vogels en haalde schedeltjes uit elkaar. Volgens verschillende beroepentests zou ik boswachter moeten worden, maar de land- en tuinbouwschool vond mijn leerkracht geen goed idee. Ik ging voor wis-, schei-, natuurkunde en biologie naar de HAVO, maar van leren kwam niet veel terecht.” Na vooral veel plezier maken kwam hij tijdens een open dag terecht bij een laboratorium opleiding in Rotterdam (Van ’t Hoff Instituut). “Toen was mijn interesse gewekt en wist ik wat ik wilde. Fluitend ging ik vervolgens door mijn studie Biochemie heen.”
Nick werkt pas sinds 2021 voor zichzelf. Het pad naar zelfstandig ondernemer was lang. Hij zwierf via de Erasmus Universiteit, Unilever naar Quest International (geur- en smaakstoffenfabriek), om vervolgens naar TNO-Voeding en daarna naar het lectoraat van de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) te gaan. Tijdens zijn HAN BioCentre avontuur werd Nick gevraagd als senior scientist biotechnologie bij Koppert BS in Berkel en Rodenrijs om als brugfunctie te fungeren tussen research en de fabriek.
Nick: “Ondanks de mooie projecten die ik daar uitvoerde, wilde ik verder groeien en mijn vleugels uitslaan, maar de grenzen waren daar bereikt. Een logische stap was om als zelfstandige aan het werk te gaan in de biotechnologie, want bij een ander bedrijf zou het “glazen plafond” ook weer snel in zicht komen.
Ik werk vaak aan opdrachten waarbij ik dingen onderzoek, test en valideer in het lab, voordat ze op grotere schaal geïmplementeerd kunnen worden. Hierdoor wordt het risico dat het niet lukt op grote schaal verkleind maar niet weggenomen. Dat zijn wel de uitdagingen die ik tegenkom in mijn vakgebied. Ook zie ik vaak dat alleen het eindproduct gezien wordt en niet de manier waarop iets is ontstaan, mijn werk dus. Dat vind ik jammer, maar daar doe ik het niet voor. Ik ben trots op wat ik doe en als een opdrachtgever verder kan met mijn werk, dan is het voor mij geslaagd.”