Ondernemers
Ondernemersverhalen

“Schimmels bieden enorm veel kansen voor een duurzame toekomst”

Interview met Nick van Biezen van Bio-aNAlytiX van Biezen

Er is geen eenvoudige manier om uit te leggen wat Nick van Biezen doet met zijn onderneming Bio-aNAlytiX van Biezen, maar het komt neer op het verrichten van onderzoek en consultancy werk voor diverse opdrachtgevers met schimmels, bacteriën en gisten op industriële schaal. In één van de drie labs die BlueCity rijk is, het zogenaamde schimmel lab, werkt Nick aan het opkweken van schimmels. ‘Beestjes kweken’ is wat hij kort door de bocht gezegd doet, want micro-organismen zijn de producenten van diverse producten die we in ons dagelijkse leven gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het produceren van kleurstoffen met behulp van schimmels, maar ook aan het kweken van vleesvervangers zoals vegan bacon wat volledig met schimmels gemaakt wordt. Nick: “Mensen vinden het vaak maar een raar idee, voedsel opkweken in een laboratorium. Maar voedsel kweken met behulp van schimmels is niet nieuw. Sterker nog, we doen dit als mens al eeuwenlang om voedsel de juiste geur en smaak te geven, het langer houdbaar te maken en beter verteerbaar te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan tempeh en sojasaus. Dat wordt gefermenteerd met schimmels, dat doen we al sinds mensenheugenis. Anders zou niemand het willen en kunnen eten.”