Expeditie BlueCity

Expeditie BlueCity + workshop textiel verven met Fabulous Fungi

Locatie

BlueCity

Taal
Nederlands
Datum en tijd
wo 14.02.202414:00-16:00
Kosten

€20

Duik in de toekomst met Expeditie BlueCity

Zero-waste leven, ontwikkelen van future proof materiaal zoals tegels van eendenkroos, muurtjes van zeewier en bier van regenwater. Aan de oever van de Nieuwe Maas, aan de Maasboulevard, in dat gebouw dat we vaak nog steeds gewoon Tropicana noemen, daar staat de blauwe stad. Knappe koppen, pioniers en uitvinders werken samen met de natuur en aan het Rotterdam van morgen.

Tijdens een Expeditie BlueCity duik je in één middag in de wereld van BlueCity en krijg je een rondleiding door het voormalig subtropisch zwemparadijs. Neem een kijkje in het BlueCity Lab, het eerste circulair verbouwde biolab ter wereld, ontmoet een circulaire ondernemer en ruik, proef en zie hoe de circulaire economie handen en voeten krijgt in BlueCity!

Valentijn

Op Valentijnsdag duiken we met BlueCity Expeditie nóg dieper in het ecosysteem. Kom niet alleen alles te weten over de circulaire voorbeeldstad en hoe ondernemers van BlueCity samenwerken met de natuur, maar maak ook kennis met Ilse Kremer van Fabulous Fungi en flirt onder haar begeleiding met schimmels. Neem een oud wit kledingstuk mee en leer hoe je deze natuurlijk kunt verven!

Fabulous Fungi

Ilse Kremer kleurt in het BlueCity Lab textiel met pigmenten uit verschillende schimmelsoorten gekweekt door BioAnalytix. Wanneer de schimmels volgroeid zijn, worden de pigmenten eruit gehaald om zo meerdere natuurlijke kleuren te creëren. Bij dit proces worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Momenteel werkt ze met Fabulous Fungi nog op laboratoriumschaal. Haar doel is om de productie de komende twee jaar op te schalen, zodat ze in de nabije toekomst haar pilotfabriek kan openen.

Workshop: verven met schimmels

Het verven van kleding is nog altijd één van de meest vervuilende onderdelen van de kledingindustrie. Een van de grootste problemen is de watervervuiling die wordt veroorzaakt door de schadelijke textielkleurstoffen. Als alternatief voor deze schadelijke synthetische verfstoffen, heeft modeontwerpster Ilse Kremer natuurlijke textielverf ontwikkeld op basis van schimmels. De schimmelsoorten die gebruikt worden zijn niet schadelijk en dit levert een biologisch afbreekbare verf op die je met je blote handen gewoon aan kunt raken. Probeer deze state-of-the-art verf zelf uit tijdens de workshop verven met schimmels.

Wat neem je mee? Een wit kledingstuk of stuk textiel gemaakt van een natuurlijke vezel; katoen, linnen, zijde, bamboe of wol. Dit kan een t-shirt, tafellaken of setje vintage servetten zijn. Deze gaan we een tweede leven geven door middel van de pigmenten uit de schimmels. Neem ook een (schone) plastic tas mee om je geverfde kledingstuk in mee naar huis te nemen en eventueel een notitieboekje om aantekeningen te maken.